Продължете към съдържанието

Изхвърляне на стара дограма с демонтаж

Излишно е да навлизаме в детайли относно ползите от новата дограма. Без значение дали става дума за ПВЦ профил или алуминиев, и двата варианта имат своите предимства и са 100 пъти по-качествени от старите дървени или метални прозорци. Така че, ако имате възможност, то горещо ви съветваме да смените дограмата си час по-скоро. На сравнително добри цени може да си закупите качествен стъклопакет, който да ви служи дълго време. Това е инвестиция в бъдещето, която ще ви се отплати многократно и още след поставянето й, ще усетите ползите от нея.

Не оставяйте с грешни впечатления! Нямаме за цел да ви продаваме дограма или нещо такова. Ние можем да ви помогнем за изхвърлянето на старата дограма, както и с нейния демонтаж. Може да ви прозвучи странно и дори нелепо, но някои фирми за дограма НЕ ПРЕДЛАГАТ изхвърляне на стария стъклопакет при поставяне на новия. Те ще се погрижат само за неговото демонтиране и поставяне на новата дограма. За изхвърлянето ще трябва да помислите вие и в никакъв случай не ви съветваме да оставяте прозорците до близките кофи за смет. Първо, защото по този начин рискувате да отнесете глоба от общината за неправилно изхвърляне на строителен отпадък и второ – от гледна точка на околната среда и нейното опазване не оставяйте стъклопакета „на произвола на съдбата“.

Демонтирането на прозорци не е толкова проста задача. Трябва да се действа внимателно, за да не се нарани циментовата основа, което може да възпрепятства поставянето на новата дограма. Може да се наложи дори рязане на профилите с флекса, ако са прекалено дълги и не могат да се съберат в превозното средство. Стъклата могат да се строшат, за да се предотврати инцидентното им счупване по време на работа, което само по себе си е сериозна заплаха за здравето!

Изхвърляне на стара дограма

Ако дограмата ви е дървена, тя спада в категория битови отпадъци и може да бъде рециклирана, поради което се извозва до специализираните депа. Там се преработва и се използва дървесина или създаването на нови мебели, материали и т.н. Демонтажът на дървената дограма може да се окаже дори по-труден от тази на металната, тъй като с годините дървото може да е прогнило и при работа да се чупи, което да възпрепятства безопасното му демонтиране.

Демонтажът и изхвърлянето на дограма изисква предварителна подготовка, подходящи инструменти и оборудване, както и превоз, с който да бъдат извозени до сметището. В зависимост от „мащаба на операцията“, се преценява какъв транспорт да се използва. Ако говорим за изхвърляне на стара дограма от апартамент, то честно казано бихте могли да използвате дори собствения си автомобил. В случа, че става дума за демонтирането на прозорци от цяла сграда, то ще бъде необходим превоз с достатъчно голяма каросерия – микборус, камион и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *